Spaniolii își exprimă indignarea după ce un tribunal din Barcelona a decis joi că cinci bărbați acuzați de violarea unei tinere de 14 ani nu erau, de fapt, vinovați de viol, deoarece victima lor era inconștientă la acea vreme.

Curtea a decis că bărbații au fost în schimb vinovați de infracțiunea mai mică de abuz sexual; au fost condamnați la 10 până la 12 ani fiecare și amendați cu 2.000 de euro. O condamnare la agresiune sexuală ar fi aplicat pedepse cu închisoarea de la 15 la 20 de ani.

Cerința pentru condamnarea la viol în Spania este utilizarea violenței sau a intimidării și, din moment ce fata a fost inconștientă după ce a consumat droguri și alcool, o astfel de forță nu a fost folosită. Prin urmare, instanța a decis că infracțiunea lor nu putea fi considerată agresiune sexuală, echivalentul violului din Spania.

Se desfășoară o dezbatere privind definirea violului ca sex fără consimțământ explicit. Vicepremierul spaniol, Carmen Calvo, a declarat că, deși guvernul ei nu comentează deciziile instanțelor, a priorizat modificarea legii pentru a lăsa clar că este necesar consimțământul pentru ca relațiile sexuale să aibă loc legal.