Reclamă
Reclamă

Treisprezece persoane de la bordul unui iaht au fost arestate în Grecia, după ce focurile de artificii trase de pe navă ar fi provocat un incendiu pe insula Hydra. În timp ce pompierii încearcă să controleze incendiile alimentate de vântul puternic pe două insule greceşti şi în alte părţi ale ţării, mai multe regiuni se confruntă cu un risc ridicat de noi incendii, informează Reuters.

Pompierii au reuşit să stingă incendiul care a cuprins o parte din singura pădure de pini de pe insula Hydra sâmbătă dimineaţa devreme. Cei 13 indivizi arestaţi vor fi duşi duminică în faţa unui procuror, potrivit unui comunicat al pompierilor.

Insula Hydra, situată în Golful Saronic, la sud-vest de Atena, este o destinaţie populară printre turişti şi navigatori. Primarul insulei, George Koukoudakis, a declarat la televiziunea publică: „Suntem indignaţi. Dacă acest lucru este adevărat, este ceva care mă întristează cu adevărat.”

Reclamă

Pe insula Andros, situată în Marea Egee, peste 30 de pompieri, sprijiniţi de două avioane şi cinci elicoptere, se luptau cu un incendiu, iar patru comunităţi au fost evacuate ca măsură de precauţie. Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, dar au devenit mai severe în ultimii ani, din cauza verilor mai calde şi mai uscate, pe care oamenii de ştiinţă le atribuie schimbărilor climatice.

Săptămâna trecută, un incendiu din apropierea Atenei a forţat zeci de persoane să-şi părăsească locuinţele, iar autorităţile au sugerat că incendiul a fost cauzat de o incendiere intenţionată şi de condiţiile climatice nefavorabile. Meteorologii au declarat că recentele incendii se produc în contextul unei combinaţii fatale de căldură, uscăciune şi vânturi puternice.

Meteorologul Thodoris Giannaros a spus la televiziunea de stat: „Nu-mi amintesc un alt an în care să ne fi confruntat cu asemenea condiţii atât de devreme, la începutul şi mijlocul lunii iunie.”

În regiunea Ilia din peninsula Peloponez, un bărbat de 55 de ani a murit vineri la spital după ce a fost rănit într-un incendiu. Sute de pompieri au fost trimişi să combată mai mult de 70 de incendii forestiere în toată ţara de vineri încoace.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro