În Germania, trei cetățeni au fost arestați sub suspiciunea de colaborare cu serviciile secrete chineze, facilitând transferul de tehnologie ce ar putea fi utilizată în scopuri militare. Acest eveniment intervine în contextul în care tensiunile referitoare la spionaj și transfer ilegal de tehnologie sunt în creștere, mai ales după vizita cancelarului Olaf Scholz în China, unde s-au discutat probleme legate de sprijinul economic pentru Rusia și furtul de proprietate intelectuală.

Ministrul de interne Nancy Faeser și-a exprimat preocuparea față de amenințările reprezentate de spionajul chinezesc, accentuând importanța protecției tehnologiilor inovatoare germane. De asemenea, Ministrul justiției, Marco Buschmann, a evidențiat că suspecții erau implicați în negocieri ce ar fi putut beneficia expansiunea puterii militare maritime a Chinei.

Procurorii au identificat suspecții ca fiind Herwig F. și Ina F., un cuplu care deține o companie în Dusseldorf, și pe Thomas R., descris ca fiind agent al Ministerului Securității de Stat chinez. Cuplul este acuzat că a încheiat un acord cu o universitate germană pentru a pregăti un studiu în beneficiul Chinei despre tehnologie ce poate fi aplicată în sectorul militar naval. În plus, suspecții sunt acuzați de exportul neautorizat în China al unui laser special, achiziționat cu fonduri chineze.