Reclamă

Guvernul de la Kiev a dezvăluit numele a trei generali nord-coreeni, despre care afirmă că însoțesc miile de soldați trimiși de Phenian în Rusia, în sprijinul războiului Moscovei împotriva Ucrainei. Conform declarației făcute miercuri Consiliului de Securitate al ONU de către delegația Ucrainei, cei trei generali fac parte dintr-un contingent de cel puțin 500 de ofițeri nord-coreeni trimiși în Rusia. Planurile arată că trupele nord-coreene sunt organizate în cinci formațiuni a câte 2.000-3.000 de soldați, integrate în unități rusești pentru a-și masca prezența.

Deși Rusia nu a negat implicarea trupelor nord-coreene în conflictul din Ucraina, Coreea de Nord a susținut că desfășurarea acestor trupe e conforme cu dreptul internațional. În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul rus Vasili Nebenzia a subliniat că interacțiunea militară dintre Rusia și Coreea de Nord nu încalcă dreptul internațional.

Unul dintre generalii identificați este Kim Yong Bok, comandant al trupelor de forțe speciale, cunoscut și sub numele de „Corpul Furtună”. Potrivit serviciului de informații sud-coreean, el a fost trimis în Rusia. Michael Madden, expert în conducerea coreeană de la Centrul Stimson din SUA, a declarat că Kim pare a fi un element cheie, conducând Biroul de îndrumare pentru instruirea infanteriei ușoare KPA.

Alți doi ofițeri de rang înalt menționați de Ucraina sunt generalul-colonel Ri Chang Ho și generalul-maior Sin Kum Cheol. Ri Chang Ho este adjunctul șefului Statului Major General și șef al Biroului General de Recunoaștere din Coreea de Nord din 2022. Ri a fost sancționat de Coreea de Sud pentru supravegherea unor eforturi majore de hacking cibernetic. Sin Kum Cheol, al cărui rol este mai puțin clar, ar putea prelua conducerea trupelor nord-coreene din Rusia, după retragerea generalilor Kim și Ri.

Informațiile prezentate de Ucraina subliniază complexitatea implicării externe în conflictul din Ucraina, sub forma cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro