PACIENȚII CU PIETRE LA RINICHI pot beneficia acum de tratamente minim invazive, cunoscute sub numele de tratamente „fără bisturiu”. Dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie, explică faptul că în funcție de tipul de litiază renală și de complicațiile asociate, prima opțiune de tratament poate fi litotriția extracorporală cu unde de șoc, o procedură complet neinvazivă care nu necesită inserarea endoscopului în tractul urinar.

PENTRU LITIAZA URINARĂ există și alte opțiuni minim invazive. Ureteroscopia flexibilă este o metodă în care nu se folosește bisturiul și permite spargerea calculilor renali cel mai frecvent cu ajutorul laserului. Dr. Rucsandra Manu menționează că „ureteroscopia flexibilă este eficientă și mai puțin traumatică pentru pacienți”.

PENTRU PACIENȚII CU LITIAZĂ RENALĂ DE MARI DIMENSIUNI, chirurgul urolog poate practica nefrolitotomia percutanată, o altă metodă minim invazivă. În această procedură, pietrele sunt scoase printr-o mică incizie la nivelul pielii. „Nefrolitotomia percutanată reprezintă o soluție sigură și efectivă pentru pietrele mari”, adaugă Dr. Manu.