Pe 1 ianuarie 2025, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Europa a fost oficial oprit, după patruzeci de ani de flux neîntrerupt. Gazprom, gigantul energetic de stat rus, și Ministerul Energiei din Ucraina au anunțat încetarea tranzitului prin conducta Urengoi–Pomary–Ujgorod. În 2023, aceasta a transportat peste 14 miliarde de metri cubi de gaze, reprezentând aproximativ 5% din cererea europeană.
Închiderea tranzitului vine în contextul în care Rusia și Ucraina nu au reușit să ajungă la un nou acord. În același timp, țările europene sunt nevoite să caute surse alternative mai costisitoare, cum ar fi gazele naturale lichefiate (LNG), înfruntând o criză energetică deja existentă. Depozitele subterane de gaze se epuizează rapid, iar prețurile au crescut cu peste 50% în ultimele săptămâni din cauza temperaturilor mai scăzute.
Pe lângă creșterea prețurilor, Gazprom va pierde aproximativ 6 miliarde de dolari anual, o estimare confirmată de Bloomberg, dar ușor mai mică, de 5 miliarde de dolari, a fost avansată de cercetătorul Sergey Vakulenko. Ucraina va pierde și ea sute de milioane de dolari, și posibilitatea de a-și menține poziția de partener strategic pentru Europa. Vladimir Putin a estimat pierderile ucrainene la 800 de milioane de dolari.
Concomitent, clienții din Europa Centrală caută surse alternative. Cea mai mare companie energetică slovacă, SPP, estimează că noile rute vor adăuga 90 de milioane de euro la cheltuieli, crescând riscul de instabilitate energetică europeană. Gazprom susține că nu are capacitatea „tehnică sau legală” pentru a continua tranzitul, acuzând Kievul pentru această situație.
Ministerul Energiei din Ucraina a descris oprirea ca un „eveniment istoric”, Președintele Volodimir Zelenski numind-o „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”. Deși experții cred că oprirea nu va provoca șocuri majore, prețurile gazelor au crescut deja cu 3,7% la hub-ul TTF din Olanda.
Europa intenționează să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, conform declarațiilor Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Rusia continuă să exporte gaze către Serbia și Ungaria prin conducta TurkStream, însă nu poate compensa chiar toate pierderile, în special după ce recent a pierdut clientul de lungă durată, Austria.