Reclamă

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă extrem de grea, întrucât zona nu are acces la gaze pentru încălzire, după ce a respins ofertele de alternative la gazul rusesc. Documente obținute de Politico relevă că regiunea separatistă a refuzat sprijinul oferit de Republica Moldova pentru a achiziționa gaz din piața europeană, în condițiile unei sistări a livrărilor Gazprom de la începutul anului.

Conform unei scrisori de la Tiraspoltransgaz, datată recent, Transnistria a respins o propunere din partea Moldovagaz de a facilita achiziția de gaze de pe piața europeană. Potrivit documentului, semnat de directorul companiei, Igor Lisacenko, trecerea la gaze non-rusești ar însemna aprovizionare la prețuri speculative mai mari și instabile.

În acest context, Transnistria nu primește gaz nici de la Rusia, nici de la Moldova. Liderii regiunii au respins, de asemenea, ajutorul umanitar oferit de Moldova, inclusiv generatoare menite să ajute la combaterea frigului. Locuințele și afacerile din regiune au rămas fără încălzire și apă caldă, iar locuitorii sunt îndemnați să-și izoleze casele pe măsură ce temperaturile scad sub zero grade Celsius.

O sursă guvernamentală din Moldova a declarat pentru Politico că decizia de a respinge ajutorul evidențiază implicarea Moscovei mai degrabă decât voința liderilor locali. Această opinie este împărtășită și de Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, care a subliniat că în plină criză, școlile și grădinițele sunt închise, iar locuitorii Transnistriei suferă de frig.

Companiile din Moldova au demonstrat disponibilitatea de a oferi soluții, calculând costurile gazului necesar între 20 și 45 de milioane de euro pentru această iarnă. Totuși, liderii din Transnistria preferă să aștepte ajutorul Rusiei, care ar putea fi incert. Anul trecut, ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a subliniat necesitatea abordării acestei crize, guvernul moldovean continuând să sprijine bugetul regiunii separatiste prin achiziții de electricitate pentru a preveni o „criză umanitară”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro