Reclamă

Cafeaua nu este doar o băutură energizantă, ci și un aliat de încredere pentru grădinărit. Mai exact, zatul de cafea sau pudra de cafea fiartă, poate fi folosită în diverse moduri în activitățile de grădinărit, aducând multe beneficii.

În primul rând, zatul de cafea poate fi adăugat cu succes la prepararea compostului. Conținutul de fosfor, potasiu și magneziu din zat ajută la oferirea solului de substanțe nutritive esențiale. Trandafirii sunt printre plantele care se bucură de acest tratament, zatul de cafea fiind considerat o „armă secretă” de către crescătorii experimentați de trandafiri. Acesta ajută la creșterea rapidă a plantelor și stimulează înflorirea, oferind solului un ph neutru și îmbogățindu-l cu azot.

Zatul de cafea este, de asemenea, util pentru combaterea unor daunatori comuni din grădina de legume, cum ar fi melcii, limacii sau furnicile. Acesta poate fi așezat în cantități mici lângă musuroi sau plantele invadate, pentru a-i ține la distanță.

Pe lângă aceste beneficii, cafeaua mai este folosită și ca stimulent de creștere pentru morcovii. Înainte de a fi semănați, semințele de morcovi pot fi amestecate cu cafea măcinată, ceea ce va duce la o creștere rapidă și la obținerea unei culturi bogate de morcovi.

În plus, cafeaua – fie sub formă de ceai, fie sub formă de zat – ajută la prevenirea infectării plantelor cu ciuperci, protejând în special rădăcinile și tulpina acestora. Tot ce trebuie să faci este să adaugi un strat de compost cu cafea sau, din când în când, să presari zat de cafea la baza plantelor.

Astfel, utilizarea cafelei în grădina de legume sau de flori se dovedește a fi un mod eficient, natural și economic de a îmbunătăți calitatea și productivitatea solului, de a stimula creșterea plantelor și de a combate dăunătorii. Cafeaua, în special zatul de cafea, este un produs de grădinărit la îndemână, pe care oricine îl poate avea în casa, și care aduce beneficii semnificative în grădina de acasă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro