Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a lansat critici la adresa liderilor actuali ai celor mai mari două partide din țară, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, considerându-i net inferiori predecesorilor lor din punct de vedere al calibrului politic. Într-o intervenție la Prima News, Băsescu a comparat liderii PSD și PNL cu nume grele din istoria partidelor lor, cum ar fi Adrian Năstase și Theodor Stolojan, evidențiind o scădere a calității politice.

Deși recunoaște progresele făcute de România datorită integrării europene și a fondurilor absorbite de la Uniunea Europeană, fostul lider critică puternic modul de gestionare a țării, citând exemplul specifice precum șraiul pe datorieș și creșterile de venituri nebazate pe o reală productivitate economică.

Băsescu a apărat și integritatea procesului electoral din România, respingând ideea că ar exista intervenții externe în alegerea liderilor țării și subliniind capacitatea suverană a românilor de a-și alege conducătorii prin vot democratic.