Traian Băsescu, fostul președinte al României, a avut un discurs agresiv la adresa statelor membre Schengen. În timp ce aderarea țării noastre era blocată, fostul șef de stat a dezvăluit că nu doar în țara noastră există probleme.

Traian Băsescu a susținut în repetate rânduri că România ar trebui să fie membră a Spațiului Schengen și că motivele pentru care ne este blocată aderarea sunt doar pretexte.

În 2015, fostul șef de stat a vorbit despre corupția la nivelul celorlalte state europene. Situația ar fi, conform declarațiilor sale, mai gravă decât cea din țara noastră.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Vedem că toți demagogii spațiului Schengen și ai curățeniei și forței statelor din spațiul Schengen constantă că instituția s-a prăbușit pur și simplu. De ce? Și din cauza corupției din spațiul Schengen. Cei care se uitau de sus la România, că ei sunt în Schengen. Uitați-vă că nu sunt în stare să-și protejeze frontierele. (…) În schimb n-au încetat o clipă să dea lecții României. Sunt țări mai corupte decât România în interiorul UE. , a declarat Traian Băsescu.

România nu va intra în Spațiul Schengen din ianuarie 2023

La 7 ani de la aceste declarații ale lui Traian Băsescu, intrarea României a fost respinsă. Votul a avut loc pe 8 decembrie în cadrul ședinței Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles.

În timp ce Croația a primit votul pentru spațiul de liberă trecere, România și Bulgaria au fost blocate. Pentru țara noastră, singurul stat care s-a opus a fost Austria, care a invocat motivul problemei migranților ilegali.

Și Olanda s-a opus aderării României la Schengen, însă asta doar deoarece votul pentru țara noastră a fost cuplat de cel al Bulgariei.

La scurt timp după ședința JAI, ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg, a susținut că ar trebui separați la vot de Bulgaria, deoarece îndeplinim toate condițiile necesare.

Este o diferenţă între România şi Bulgaria. Pentru România era posibil să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari până să fie gata.

Aceeași idee a fost susținută și de premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că Guvernul ia în considerare varianta. Prim-ministrul este contrazis însă de Lucian Bode, ministrul de interne al României, care susține că o separare ar fi nedreaptă pentru vecinii bulgari.