Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost declarat colaborator al Securității. Miercuri, 23 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat decizia definitivă. După ce a aflat de hotărârea magistraților, Băsescu a avut o primă reacție pe rețelele de socializare. Ce a transmis? 

Traian Băsescu a transmis un mesaj, după ce a aflat decizia ÎCCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiea a decis că fostul lider al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea comunistă. Pe pagina lui de Facebook, el a ținut să transmită un mesaj, prin care afirma că va merge la CEDO.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces.Voi face demersurile legale la CEDO”, a fost mesajul lui Traian Băsescu, pe Facebook.

În urmă cu aproape 3 ani, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS, prin care s-a decis că fostul președinte al României a fost colaborator al Securității. Abia în anul 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă, secția de contencios administrativ, după ce Băsescu a făcut recurs.

Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia luată de prima instanță. Decizia este definitivă, iar Traian Băsescu nu mai poate contesta hotărârea luată de magistrați.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată miercuri.

Fostul președinte al României și-ar fi turnat proprii colegi

La dosar au fost depuse documente de la SRI şi MApN. La Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat vehement că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

Pe de altă parte, documentele depuse de CNSAS arată faptul că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Cât timp a colaborat cu Securitatea, fostul președinte a dat informații care aveau legătură cu activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Mai mult de atât, în acțiunea depusă de CNSAS la Curtea de Apel București este menționat faptul că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului.