O tragedie a lovit o familie de români stabilită în Germania, când fetiţa lor în vârstă de un an şi 8 luni a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Deşi iniţial simptomele au fost asociate cu enterocolită, investigaţiile ulterioare au dezvăluit că micuţa suferise de obstrucţie intestinală din cauza biluţelor magnetice ingerate, incident ce a culminat cu o septicemie fatală după o intervenţie chirurgicală.

Mama copilului a relatat cum fetiţa a început să se simtă rău în noiembrie anul trecut, având diaree. După mai multe vizite la spital și interpretarea greșită a simptomelor ca fiind enterocolită, starea fetiței s-a înrăutățit. Un RMN efectuat după ce fetiţa a început să vomite chiar și apa pe care o bea a dezvăluit prezenţa biluţelor magnetice în corpul ei. „Fetiţa noastră a înghiţit 5 magneţi de o mărime foarte mică. Magneţii au blocat tranzitul intestinal, provocând complicaţii grave,” a explicat mama copilului, adăugând că magneţii au fost aduși în casa lor de o persoană în vizită și lăsați acolo.

Intervenţia chirurgicală a fost urmată de septicemie, ceea ce a dus la decesul fetiţei. Familia a aflat prea târziu despre pericolul pe care l-au reprezentat aceste jucării lăsate într-un loc accesibil copiilor. Mama fetiţei a făcut un apel la conștientizarea riscurilor asociate cu biluțele magnetice și la necesitatea supravegherii stricte a copiilor.

Medicii subliniază raritatea cazurilor de înghiţire a obiectelor străine precum biluţele magnetice, dar atrag atenţia asupra pericolelor grave pe care le pot prezenta. Atât experții medicali, cât și reprezentanții ANPC îndeamnă la precauție și la respectarea legislației privind siguranța jucăriilor, accentuând rolul esenţial pe care părinţii îl au în alegerea jucăriilor potrivite vârstei copiilor lor.