Un grav accident rutier s-a produs vineri dimineață în comuna Aricești Rahtivani din județul Prahova, soldându-se cu un deces și trei persoane rănite. Evenimentul tragic a avut loc pe DN 72 și a implicat o autoutilitară și un ansamblu de vehicule.

Din păcate, șoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 69 de ani, a murit în urma impactului. Un pasager în aceeași mașină, un tânăr de 24 de ani, a fost găsit în stare de inconștiență și a fost preluat cu un elicopter SMURD. Echipajele de pompieri au fost nevoite să intervină pentru a scoate două victime încarcerate din vehicule.

Răniții au primit asistență medicală

O altă pasageră a autoutilitarei a fost asistată de către personalul medical și a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Ploiești. Un pasager din același autovehicul a suferit leziuni minore și a primit îngrijiri medicale la fața locului, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova.

Potrivit Poliției Prahova, ansamblul de vehicule era condus de un bărbat în vârstă de 28 de ani, iar celălalt autovehicul de către bărbatul decedat. Conducătorul ansamblului de vehicule a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ. Autoritățile efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs tragedia rutieră.

Traficul blocat în zonă

În urma accidentului, traficul în zonă a fost blocat, iar autoritățile fac eforturi pentru a restabili circulația cât mai rapid.

Este important ca șoferii să fie precauți și să respecte regulile de circulație pentru a evita astfel de tragedii rutiere.

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește accidentele rutiere, fiind în fruntea clasamentului în Europa. Datele Institutului Național de Statistică arată că anul trecut au avut loc peste 76 de accidente pe zi în țară, adică peste 28.000 de accidente pe an. Din păcate, acestea au dus la moartea a patru români în fiecare zi.

Situație îngrijorătoare în România

România are una dintre cele mai mari rate decese rutiere din Europa, cu aproape dublul mediei europene. În 2021, rata de decese în România a fost de 93 decese la un milion de locuitori, în timp ce media europeană a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori. În schimb, în Suedia, drumurile sunt considerate cele mai sigure din Europa, cu doar 18 decese la un milion de locuitori.

Potrivit datelor Eurostat, în afara Suediei, alte opt state membre ale Uniunii Europene au înregistrat cel mai scăzut număr de decese cauzate de accidentele rutiere. Acestea sunt Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia și Portugalia.

În ceea ce privește locul în care au avut loc accidentele rutiere mortale în Uniunea Europeană, puțin peste jumătate s-au produs pe drumurile rurale, aproximativ 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Șoferii și pasagerii de autovehicule au reprezentat cea mai mare parte a victimelor, cu 43% din totalul deceselor. Pietonii au reprezentat 20% din total, utilizatorii de motociclete și mopede 18%, iar bicicliștii 10%.

În România, situația este îngrijorătoare și în anul 2022. Au fost înregistrate 28.010 accidente rutiere cu vătămări corporale, rezultând un număr de 36.218 persoane accidentate, din care 4,5% au decedat. Comparativ cu anul 2021, riscul asociat traficului rutier a crescut pentru toate tipurile de accidente de circulație rutieră.