Cinci muncitori au pierdut viața într-un tragic accident de muncă la o canalizare asociată unei stații de epurare aproape de Palermo, Sicilia, după ce au inhalat hidrogen sulfurat. Un al șaselea muncitor a supraviețuit, fiind salvat și internat în secția de terapie intensivă, conform declarațiilor oficialilor locali.

Girolamo Bentivoglio, șeful pompierilor din Palermo, a evidențiat gravitatea situației, menționând că „nivelurile de hidrogen sulfurat au fost atât de ridicate, încât fatalitatea este imediată”. Aceste declarații vin în urma unui interviu acordat televiziunii naționale RaiNews24. Între timp, primarul din Casteldaccia, Giovanni di Giacinto, a confirmat tragicul bilanț: „Cinci muncitori au murit, iar un al șaselea a fost intubat și transportat la spital”.

Accidentul a reaprins discuțiile despre siguranța la locul de muncă în Italia, unde incidente mortale similare au avut loc în trecut. Comparativ cu alte țări europene, Italia înregistrează un număr mai mare de accidente mortale la locul de muncă, situându-se pe locul 8 într-un clasament realizat de Eurostat.

În lumina acestei tragedii, atât oficiali cât și sindicate au făcut apeluri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. „Dacă ar fi adoptat toate măsurile de precauție, inclusiv echipamentul individual de protecție, nu ne-am fi confruntat cu acest scenariu”, a spus Bentivoglio. Sindicatele siciliene au subliniat că această tragedie se încadrează într-un „tipar care s-a repetat prea des în ultimele luni”.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, și președintele italian, Sergio Mattarella, au cerut, de asemenea, un angajament comun pentru îmbunătățirea siguranței la locul de muncă, urmărind să evite astfel de tragedii pe viitor.