Reclamă

Părintele Ciprian Mera, un om al credinței și al devotamentului, a lăsat în urmă o moștenire spirituală impresionantă în comunitatea monahală din România. Născut pe 14 noiembrie 1979, în localitatea Piscu Rusului din județul Iași, Ciprian Mera a simțit chemarea către viața monahală încă de la o vârstă fragedă, intrând în obștea Mănăstirii Bistrița la doar 15 ani. De atunci, viața sa a fost dedicată cu totul slujirii lui Dumnezeu și împlinirii voturilor monahale, într-o călătorie spirituală care a durat până în ultima zi a vieții sale, pe 18 august 2024.

Ciprian Mera a crescut într-o familie credincioasă, fiind unul dintre cei cinci copii ai familiei Costache și Ana Mera. Educația sa timpurie l-a pregătit pentru o viață de ascultare și rugăciune, pe care a îmbrățișat-o cu entuziasm. După finalizarea școlii generale și a școlii profesionale de ucenici în localitatea Dagâța, a simțit că drumul său trebuie să fie unul în slujba Domnului, așa că a urmat cursurile Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, unde a fost parte a promoției 2010.

În anul 1994, Ciprian Mera a intrat ca frate la Mănăstirea Bistrița, locul unde avea să înceapă pregătirea sa spirituală intensă. Pe 25 martie 2005, după o perioadă de ucenicie sub îndrumarea ieromonahului Efrem Atănăsoaie, a fost tuns în monahism, păstrând numele de Ciprian, nume sub care avea să devină cunoscut și respectat în comunitatea monahală.

Din anul 2005, Părintele Ciprian Mera a fost numit egumen al Schitului Zimbru, unde a desfășurat o activitate intensă de reabilitare și înfrumusețare a acestui așezământ monahal. Schitul Zimbru, situat în județul Neamț, a devenit sub conducerea sa un loc de pelerinaj și reculegere spirituală pentru mulți credincioși. Părintele Ciprian a fost un om de acțiune, implicat nu doar în viața liturgică a schitului, ci și în lucrări concrete de infrastructură, precum racordarea schitului la rețeaua electrică publică și refacerea drumului forestier care lega localitatea Vulpășești de acest loc sfânt.

Pentru părintele Ciprian, viața monahală nu însemna doar rugăciune și meditație, ci și slujirea practică a comunității. A fost un sprijin constant pentru preoții de mir din zona Schitului Zimbru, participând activ la slujbe, hramuri și rugăciuni de vindecare. În toate acestea, s-a distins prin blândețe, smerenie și o profundă empatie față de cei aflați în suferință.

Părintele Ciprian Mera a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 44 de ani, lăsând în urmă o comunitate îndurerată. Moartea sa, la o vârstă atât de tânără, a fost o pierdere grea pentru toți cei care l-au cunoscut și i-au apreciat devotamentul și munca neobosită. Trupul neînsuflețit a fost depus la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Giurgeni, unde credincioșii au avut ocazia să îi aducă un ultim omagiu.

Pe 21 august 2024, Părintele Ciprian Mera va fi condus pe ultimul drum, iar comunitatea se va aduna pentru a-l însoți cu rugăciuni și lacrimi. Mesajul Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a subliniat caracterul deosebit al acestui slujitor al lui Dumnezeu, care și-a dedicat viața slujirii spirituale și ajutorării celorlalți.

Moștenirea pe care o lasă în urmă Părintele Ciprian Mera nu constă doar în clădirile și lucrările materiale pe care le-a realizat, ci mai ales în amintirea unui om care a trăit și a murit întru credință, un model de dăruire și smerenie. Schitul Zimbru va rămâne un loc de rugăciune și pace, unde memoria sa va fi păstrată vie de cei care l-au cunoscut și l-au iubit.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro