Reclamă

Iranul se confruntă de mai bine de 3 luni cu cele mai violente proteste din ultimii 13 ani. Autoritățile de la Teheran refuză însă concesiile, ci în schimb se impun cu forța. A avut loc o a doua execuție publică a unui protestatar.

Bărbatul a fost pedepsit în mod oficial pentru „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”

Majidreza Rahnavard a primit pedeapsa cu moartea, după ce a fost acuzat că este responsabil de moartea a doi membri ai Forței de Rezistență împotriva protestelor antiguvernamentale din Iran.

Bărbatul a fost executat public prin spânzurare luni dimineață, acuzația oficială care i-a fost adusă de autorități fiind „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”.

Rahnavard a fost reținut și ulterior arestat la jumătatea lunii noiembrie, atunci când autoritățile l-ar fi prins în timp ce încerca să fugă din țară.

A urmat un proces „inechitabil”, după cum este descris de directorul ONG-ului Iran Human Rights, scopul autorităților fiind să-i intimideze pe ceilalți protestatari.

Rahnavard a fost condamnat la moarte pe baza unor mărturisiri forțate, după un proces extrem de inechitabil, un proces-spectacol. Această crimă trebuie să aibă consecințe grave pentru Republica Islamică. Mii de protestatari reținuți și o duzină de condamnări la moarte au fost deja emise. Există un risc serios de execuție în masă a protestatarilor”, a scris, pe Twitter, Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.

Proteste sângeroase în Iran de mai bine de 3 luni

Protestele din Iran au început la jumătatea lunii septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini. În vârstă de doar 22 de ani, a fost arestată de așa-numita „poliție a moravurilor” în Teheran. Fata a fost acuzată că nu-și purta corect hijabul și a fost luată cu forța de lângă familia sa.

Doar că de la secția de poliție a ajuns direct în comă la spital, câteva ore mai târziu. Apropiații ei au relatat că fata ar fi fost torturată și că, de fapt, a ajuns în moarte clinică la medici.

Moartea Mahsei a creat un val de revoltă la Teheran, care ulterior s-a extins în toată țara. Rând pe rând, orașele din Iran au fost cuprinse de proteste de proporții, care au rezultat în ciocniri violente cu forțele de ordine.

Agenția de Știri a Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA) a transmis că în cele 3 luni de proteste, 488 de protestatari au fost uciși și alți 18.259 au fost arestați. Printre aceștia se numără copii, femei sau bătrâni care au ieșit în stradă în speranța că vor reuși să câștige libertate în fața unui regim autoritar și tiran.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro