Cel puțin 12 persoane au decedat și alte peste 50 sunt considerate dispărute ca urmare a unei alunecări de teren produse în sud-vestul Republicii Democratice Congo, eveniment declanșat de ploile torențiale. Alunecarea de teren a avut loc în Dibaya Lubwe, Kwilu, sâmbătă, 13 aprilie, aruncând în haos comunitatea locală.

Felicien Kiway, guvernatorul interimar al provinciei, a raportat că printre victimele mortale se numără nouă femei, trei bărbați și un bebeluș. El a adăugat că eforturile de căutare sunt în curs, deși speranțele de a găsi supraviețuitori sunt minime: „Circa 50 de persoane sunt date dispărute, dar vom continua căutarea prin nămol”.

Arsene Kasiama, coordonatorul unei asociații a societății civile, a indicat un număr de 11 decedați și șapte supraviețuitori grav răniți, menționând că peste 60 de persoane sunt încă dispărute. Alunecarea de teren a afectat nu doar locuitorii de pe malurile râului Kasai, ci și pe cei care își făceau cumpărăturile într-un magazin apropiat.

Specialiștii în climă avertizează că infrastructura deficientă și planificarea urbană necorespunzătoare în R.D. Congo accentuează vulnerabilitatea locuitorilor față de evenimentele meteorologice extreme, care sunt din ce în ce mai în des întâlnite din cauza schimbărilor climatice.