Un incendiu puternic a izbucnit, joi dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești, unitate sanitară suport-covid.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, doi pacienți și-au pierdut viața, iar o infirmieră a suferit arsuri grave și a fost transportată la Spitalul Floreasca din București. În urma tragediei a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Incendiul a fost stins în câteva minute

La faţa locului au fost mobilizate şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ, cu 57 de pompieri militari, precizează ISU Prahova. Spitalul de Boli Infecţioase este secţie a Spitalului Judeţean Ploieşti. Salvatorii au reușit, însă, să stingă incendiul în câteva minute.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, a afirmat, joi, că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei unuia dintre pacienți.

Manager: Bolnavul era foarte agitat

„Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen… erau doi bolnavi cu CPAP (măşti de oxigen – n.r.) acolo, cantitate mare de oxigen… E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a explicat Nica.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat de asemenea că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a fost lichidat în trei minute, o infirmieră care se afla la acel moment în salon suferind arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

Tragedii repetitive în România

Reamintim că astfel de situații au loc în România destul de des de la apariția pandemiei de coronavirus. Incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, tragedia de la Spitalul Victor Babeș sau incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța sunt doar câteva exemple care arată că sistemul sanitar din România este la pământ.