Traficul de persoane pare un paradox în România. Cu toate că țara se află pe primul loc în Europa privind numărul de persoane exploatate în afară, anul trecut au fost raportate de către autorități doar 26 de victime din cadrul rețelelor de cerșetorie.

Bătrâni, copii, sau chiar adulți în putere se lasă amăgiți de un trai mai bun în Italia, Suedia sau Spania, însă o dată ajunși acolo, aceștia sunt obligați să cerșească. Uneori, persoanele sunt chiar mutilate pentru a impresiona.

Anul trecut, doar 19 adulți români și 7 copii au reușit să fie salvați de către autorități. Oamenii au fost forțați, indiferent de vreme, să stea pe străzi, neavând mâncare sau apă, iar de multe ori fiind chiar abuzați fizic.

Potrivit datelor Comisiei Europene, fenomenul este unul amplu și ne plasează pe locul fruntaș în Europa ca număr de persoane traficate. Amploarea fenomenului este unul incert chiar și pentru autoritățile române.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cea care monitorizează fenomenul, a demarat o campanie menită să prevină copiii familiilor nevoiașe pentru a nu cădea în capcana traficanților. În acest scop, experții vor avea întâlniri în zonele din care se racolează cei mai mulți minori: Vaslui, Sibiu, Bihor.

ONG-urile spun că e nevoie de mai mult și cer implicare din partea autorităților locale, în mediul rural mai ales, ca de la poliție, primărie și profesori, toată lumea să fie vigilentă și să verifice dacă un copil dispare.

Cele mai multe victime rămân cele exploatate sexual, patru sute de tinere fiind salvate numai anul trecut de proxeneți.

Sursa: stirileprotv.ro