În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tot în această zi, credincioșii respectă mai multe tradiții și superstiții, pentru a ține lucrurile rele departe de ei. Arhanghelul Mihail este cunoscut pentru faptul că veghează la căpătâiul bolnavilor, iar Gavril este cunoscut ca protector al mamelor, fecioarelor și pruncilor. Se spune că Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti întruparea Fiului Domnului.
Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil
În această zi, creștinii urmează o serie de superstiții și tradiții, pentru a fi păziți de cele rele. În zonele muntoase, cei doi Arhangheli erau cunoscuți și ca patroni ai oilor, motiv pentru care stăpânii animalelor făceau o turtă mare, iar în dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii aruncau turta în turma oilor, după ce le era permis berbecilor să se amestece printre ele.
Dacă turta cădea cu fața în jos, printre ciobanii bucovineni apărea un sentiment de tristețe, însă dacă turta cădea cu fața în sus, atunci ciobanii se bucurau deoarece era considerat că toate oile vor avea miei până la primăvară.
Nu aveți voie să munciți!
În această zi importantă se spune că cei care vor lucra vor fi chinuiți în ceasul morții până la ieșirea sufletului. De aceea, de Sfinții Mihail și Gavril nu trebuie să faceți niciun fel de muncă în casă sau în curte.
De asemenea, în această zi finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.
Mai mult, de Sfântul Mihail și Gavril nu trebuie să te cerți cu nimeni.
O altă tradiție spune că enoriașii merg să aprindă lumânări de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril pentru a îi pomeni rudele trecute la cele veșnice.