Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Revelion este aceea de a purta roșu, iar acest obicei datează de secole și provine de la chinezi.

Deși China sărbătorește Anul Nou la o dată diferită față de restul lumii și au propriile lor obiceiuri, portul culorii roșu rămâne o tradiție importantă pentru ei și are o legendă în spate.

Conform legendei chinezești, exista un monstru numit Nian, care apărea în ajunul Anului Nou și devora oameni, culturi și animale. Oamenii din sat au descoperit că acest monstru se temea de foc, sunete de explozie și culoarea roșie.

Astfel, în fiecare an, înainte de Revelion, chinezii purtau haine roșii, lipseau cuplete roșii de primăvară pe uși, aprindeau petarde și cântau la tobe pentru a alunga Nian și a atrage norocul și prosperitatea.

Alimentele care nu trebuie să îți lipsească de pe masa de Revelion! Vei avea noroc la bani tot anul
Pixabay

Semnificația roșului în cultura chineză

Culoarea roșie are o semnificație puternică în cultura chineză și simbolizează noroc și abundență. Este considerată o culoare intensă, care aduce energie și vitalitate. De asemenea, roșul are și o legătură cu dragostea, viața, dorința și puterea.

În China, oamenii cred că purtarea roșului în Anul Nou atrage norocul și protejează împotriva energiilor negative și a ghinionului.

Tradiția roșului în Italia

Roșul are o semnificație similară în Italia, unde există o tradiție mai veche de a purta ceva roșu pe sub haine în timpul Revelionului. Această obicei este făcut pentru a alunga demonii și blestemele și pentru a atrage prosperitatea și norocul.

Culoarea roșie este considerată o culoare protectoare care ține departe relele și deochiul. De asemenea, roșul simbolizează fertilitatea în cultura italiană, așadar cuplurile care doresc să conceapă în anul următor vor purta lenjerie roșie pentru a aduce noroc.

Superstiția și speranța de a atrage norocul

Deși purtatul unui obiect roșu de Revelion poate fi considerat o superstiție, mulți oameni țin cont de această tradiție sperând că astfel vor atrage norocul în noul an.

Aceasta este o credință care se păstrează de-a lungul generațiilor și este considerată o modalitate de a începe noul an cu optimism și pozitivitate.

Alte tradiții și obiceiuri de Revelion

În afară de portul roșu, există și alte tradiții și obiceiuri de Revelion care au fost păstrate de-a lungul timpului. De exemplu, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr și o monedă pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care vor căsători.

Un alt obicei este de a avea bani cash la tine în noaptea dintre ani, deoarece se crede că acest lucru atrage norocul financiar pe tot parcursul anului. De asemenea, este recomandat să ai bijuterii sau alte accesorii pe tine pentru a aduce prosperitate.

Alte tradiții includ petrecerea noii nopți cu zgomot pentru a alunga spiritele rele, formularea unei dorințe în noaptea de Revelion și purtarea unui obiect roșu pentru a atrage norocul.

Pe lângă acestea, în prima zi a anului, este considerat norocos să faci ceva în legătură cu ocupația ta pentru a avea succes în carieră. De asemenea, se spune că pentru a atrage norocul, locuința trebuie să fie curată, cu geamurile sau ușa deschise și o lumină aprinsă până dimineața.