Pentru creștini, această sărbătoare amintește de Învierea lui Iisus Hristos sau trecerea de la moarte la viață. Înaintea Paștelui, Săptămâna Patimilor amintește de parcursul lui Iisus Hristos înaintea Învierii și trasează totodată sarcini precise pentru credincioși.
În România, mai multe obiceiuri și tradiții sunt respectate în această perioadă, de la pregătirea bucătăriei și a casei, la mersul la biserică și obiceiurile culinare. În satele din România, de exemplu, muncile la câmp sunt permise doar până miercuri, iar oamenii trebuie să își pregătească gospodăria pentru Paște tot în aceste trei zile. În Joia Mare se ține post doar cu mâncare uscată și încep cele mai importante pregătiri.
Semnificația ouălor roșii, pasca și carne de miel
Oul roșu este asociat cu Învierea Domnului și mai cu seamă cu sângele lui Iisus Hristos. Cea mai răspândită legendă spune că Maica Domnului a așezat la poalele crucii de pe Golgota un coș cu ouă, iar peste ele a curs sângele Mântuitorului. Deși ouăle încondeiate sunt și ele parte a tradiției de Paște, se spune că de pomană se dau doar ouă roșii, nu și încondeiate sau de alte culori. Pasca, o plăcintă tradițională cu cocă de pâine sau cozonac și umplutură de brânză dulce și stafide, ce are pe mijloc o cruce din aluat împletit, este specifică Paștelui.
Mielul în tradiția creștin-ortodoxă este asociat cu jertfa lui Iisus Hristos și, implicit, cu victoria vieții asupra morții. În unele zone ale țării, se spune că preparatele tradiționale trebuie să fie din carne de miel tânăr, simbolul blândeții și al perfecțiunii. Cu toate acestea, există destule controverse cu privire la jertfirea atâtor miei de Paște. Astăzi, tot mai mulți reprezentanți ai bisericii susțin că mielul este doar un simbol al jertfei, așadar primordial este să cinstim și să amintim acest episod.
Alte tradiții și superstiții interesante de Paște
Pe lângă aceste semnificații și obiceiuri asociate celor mai importante simboluri pascale, există și alte tradiții și superstiții de care ar fi bine să ții cont. Lumânarea cu care iei lumină în noaptea de Înviere are și ea o însemnătate specială, așadar ar fi bine să o păstrezi în casă și să o aprinzi atunci când e furtună, grindină sau alte situații de acest fel. Pentru a-ți merge bine tot anul, primul care îți va călca pragul în ziua de Paști trebuie să fie un bărbat. În Noaptea de Înviere se pune într-o farfurie cu apă sfințită un bănuț