Reclamă

În fiecare an, pe data de 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de altele, această sărbătoare se cinstește cu un post aspru. Crucea este un simbol al victoriei asupra morții și păcatului. 

Pentru cei care nu știu, prin această sărbătoare se comemorează două evenimente importante din istoria lemnului crucii: 

-aflarea crucii (de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare) pe care a fost răstignit Iisus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326; 

-readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630. 

Ce tradiții să respecți pentru a-ți merge bine

Ca în cazul fiecărei sărbători, astăzi ar trebui să fie respectate câteva tradiții, și, de asemenea, există și superstiții. De Ziua Crucii oamenii adună ultimele plante medicinale, cum ar fi boz, micșunelele, mătrăgună, năvalnic. Ulterior, aceștia le duc la biserică, împreună cu buchete de busuioc, și le așează în jurul crucii. Plantele vor fi sfințite și oamenii le vor păstra în locuință, lângă icoană. 

Tradiții și superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci! Fă acest lucru și vei avea parte de multă bogăție

În această zi se spune că ar fi bine să se țină post negru. Cei care se roagă și țin post negru sunt vindecați de bolile lor. În această zi nu este bine să se consume usturoi, nuci, prune, pepeni galbeni, și alte alimente cu semințe asemănătoare crucii. 

În Ziua Crucii oamenii țin ritualuri pentru pomii care nu au mai dat roade. Mai clar, gospodarii vor atârna de crengi crucile de busuioc sfânt în speranța că pomii vor da roade. Se mai spune că dacă în ziua de astăzi va tuna, vom avea o toamnă lungă. 

Ce NU ai voie să faci sub nicio formă astăzi

O monedă sfințită păstrată într-o poșetă lângă o cruce mică (chiar dacă este din carton) aduce bogăție și spor în munca ta zilnică. 

În ziua de Sfânta Cruce nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe oamenii dragi și nu numai. De asemenea, de sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Se mai spune că nu este bine să lucrezi, fiindcă vei fi condamnat să te îmbolnăvești. O altă superstiție este că nu ai voie să coși și să tricotezi, să mături sau să speli gospodăria. 

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro