În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, considerat unul dintre cei mai importanți martiri ai Bisericii Ortodoxe. Ziua este una încărcată de tradiții și obiceiuri din popor. Iată câteva dintre ele de care trebuie să ții cont astăzi
Tradiții și obiceiuri din popor, de Sfântul Ștefan
În această zi trebuie să ții cont de câteva tradiții și superstiții pentru a avea spor tot anul viitor. Este recomandat ca în această să nu se facă excursii pe munte, în locuri izolate sau în zone care îți pot pune viața în pericol. De asemenea, este bine să oferi unui membru din familie o icoană cu Sfântul Ștefan și o candelă aprinsă. Această tradiție este benefică mai ales pentru persoanele bolnave. Se spune despre Sfântul Ștefan că este ocrotitorul bolnavilor și că icoanele cu chipul său pot aduce vindecare. Același lucru se spune și despre persoanele certate. Este bine ca acele persoane care s-au certat să aibă în casă o icoană cu Sfântul Ștefan, întrucât îi protejează de alte momente dificile.
Credincioșii sunt îndemnați să pregătească ,,pâinicile lui Ștefan” care ulterior trebuie sfințite și oferite celor care își serbează azi onomastica. Se spune că este bine ca aceste pâinici să ajungă și la cei săraci și la copii. Sfântul Ștefan a arătat bunătate față de semeni. Despre acele pâinici se spun multe lucruri. Cea mai cunoscută legendă se referă la faptul că acestea seamănă cu pietrele care au fost aruncate în Sfântul Ștefan, care i-au adus și moartea. Deși pietrele i-au adus moartea primului martir, pentru sărăci și copii este un dar de care se bucură, care arătă bunătatea celorlalți.
Astăzi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica. Cele mai întâlnite prenume la bărbați sunt Ştefan, Fănel, Ştefănel, Fănică, Fane, Ştefanus sau Istvan. În rândul femeilor, cele mai des întâlnite prenume sunt Ştefania, Ştefana, Fănica, Fănuţa sau Fana.