Reclamă

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul e sărbătorit pe 7 ianuarie și marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, dar și cele dedicate nașterii Mântuitorului Iisus Hristos

Crestinii din Romania îl sarbatoresc pe Ioan Botezatorul pe 7 ianuarie, sfantul care L-a botezat pe Iisus in raul Iordan. Ziua Sfântului Ioan este una dintre cele mai importante sărbători religioase din luna ianuarie, după Ziua Bobotezei sărbătorită pe 6 ianuarie, și marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă din România.

În această zi, majoritatea românilor merg la biserici pentru a participa la slujbele religioase. Mai mult, credincioșii își spală fețele cu apa sfințită (aghiasma în limba română) pe care au primit-o de Ziua Bobotezei, așa cum se spune că astfel vor fi în siguranță și sănătoși în anul care va veni.

1.Ce trebuie să facem în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce este bine să faci astăzi, neapărat!
Pixabay.com

Se crede că cei care sunt triști în această zi vor avea ghinion și vor fi nefericiți tot anul. Astfel, este mai bine să nu uiți să zâmbești pe 7 ianuarie. De sărbătoarea Sfântul Ioan este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, o să fie nefericit tot anul. La petrecere nu se bea vin roșu. Această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea doar vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoarea Sfântului Ioan, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. NU se dă cu mătura, nu se face curat, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Ziua aceasta este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Sfântul Ioan, protectorul pruncilor și ajutător la mare necaz.

2.Rugăciune pentru Sfântul Ioan

”O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, Mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatătlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvîrşit neagoniseală ai iubit, cu aguridă şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor. Care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit.

Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie. În lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu. Care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit. Și, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin.”


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro