De-a lungul anilor, comunitățile de romi din țara noastră și-a dezvoltat o serie de tradiții și obiceiuri. Deși nu sunt înțelese sau acceptate de majoritatea oamenilor, obiceiurile acestora au reușit să fie păstrate cu sfințenie și trimise mai departe de la o generație la alta.
Privite din exterior, pentru unii aceste tradiții pot părea ciudate. Pentru ei însă, reprezintă regulile pe care își bazează viața. Pe lângă cele care sunt deja cunoscute, există o serie de tradiții ale romilor, considerate neobișnuite sau ciudate.
Iată care sunt cele mai puțin cunoscute obiceiuri ale romilor
Deși romii sunt un popor nomad, tradițiile lor au reușit să treacă testul timpului, ele ajungând să fie transmise din generație în generație. Organizația Salvații Copiii a realizat un raport privind obiceiurile și tradițiile romilor. Iată care sunt cele mai neobișnuite:
La întâlnirea cu socrii, tinerele însărcinate trebuiau să își acopere burta cu mâinile.
Absolut nimeni nu are voie să atingă vasul în care capul familiei se spală pe față. Nu poate fi folosit de niciun alt membru al familiei.
Lăutarii niciodată nu își împrumută instrumentele la care cântă. Consideră că își vor pierde norocul, dacă fac asta.
Cu cel mult două săptămâni înainte de nuntă, fetelor le este testată virginitatea. Asta se întâmplă în casa nașului.
Acum mai bine de 50 de ani, cordonul ombilical al copilului nou-născut era tăiat de moașă. Aceasta folosea un cuțitaș care era făcut dintr-un bănuț de argint.
Toate femeile măritate sunt nevoite să poarte batic pe cap. Ele dau dovadă astfel de respect față de soțul lor.
Încă de la vârste fragede de 6 sau 7 ani, fetele erau învățate de mamele lor treburile gospodărești. Acest lucru le pregătea pentru căsătoriile care avea loc la vârste de 13-14 ani.
Când este sărbătoarea Rusaliilor, romii o sărbătoresc preț de 9 zile. În tot acest timp, ei nu se spală pe față și nu își schimbă hainele, potrivit adevarul.ro.