Reclamă

În Joia Mare, creștinii merg la biserică pentru a participa la Slujba Deniei din această zi. Slujbă mai este cunoscută și ca Joia celor 12 Evanghelii. Din aceste Evanghelii citite, creștinii își amintesc cum Iisus Hristos a poruncit apostolilor să pregătească masa pascală pentru a sărbători alături de ei ultimele momente din viața Lui. Înainte de masă, Hristos spală picioarele ucenicilor și le săruta.

Mai apoi, Cina cea de Taină, este momentul când Iisus face prima Liturghie în care vinul și pâinea sunt transformate în Trupul și Sângele Său. Împărtășania are ca efect curățirea de păcate și dăruiește viața veșnică.

Sursa: Social media

Joia Mare, cea mai neagră zi

Se spune ziua cea neagră deoarece în timpul Cinei de Taină, Iuda fuge de la masă și îl vine pe Iisus pentru 30 de arginți. Acesta vine în Grădina Ghetsimani cu soldații romani și-L prinde pe Domnul Iisus. Hristos este trădat și vândut spre moarte de către prietenul său. Este mare tristețe pentru creștini pentru că știu că Hristos va suferi foarte mult pentru păcatele noastre.

Tradiții din Joia Mare

Gospodinele și tinerii de dimineață se pregătesc pentru a vopsi ouăle pentru Sfintele Paști. Tradiția românească ne spune că trebuie să folosim elemente din natură pentru a vopsi ouăle. Fie punem frunze din copaci pentru a face frumoase ornamente, fie folosim ceapa sau sfecla roșie pentru a colora ouăle.
Tradiția ne spune cum Maica Domnului a mers să-L plângă pe Iisus având un cos cu ouă în mână. Ajungând, a așezat coșul cu ouă lângă cruce iar sângele lui Iisus s-a scurs pe acestea. Culoarea roșu reprezintă jertfa lui Hristos pentru noi. Această culoare ne aduce aminte de marea iubirea pe care o are Domnul pentru noi .
Ciocnitul ouălor reprezintă răspunsul nostru sau mărturisirea noastră față de mesajul creștinismului. Afirmăm că noi credem că Iisus a Înviat și că așa se va întâmpla și cu noi prin formula: „Hristos a înviat!” și „Adevărat a înviat!”.

Tot în această zi nu se spală rufe, nu se lucrează în grădină. Creștinii trebuie să se ocupe de cele sufletești.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro