Noaptea de 5 spre 6 decembrie este ajunul de Sfântul Nicolae una dintre cele mai importante sărbători creştin-ortodoxe de la începutul lunii decembrie.

Cunoscut şi sub numele de Moş Nicolae, acesta este o legendă vie în sufletele a mii de copii care în fiecare an îşi lustruiesc ghetuţele pentru a primi dulciuri de la Moşul.

În credinţa populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut şi sub numele de Sân-Nicoară. Se spune ca el păzeşte soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură şi fără lumină.

În mai multe zone ale ţării, în această zi oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul foarte roditor.

De origine grecească „Nikolaos”, numele este format din două cuvinte: nike, „victorie”, şi laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.