Șirul sărbătorilor de iarnă nu s-a încheiat încă. Deși mulți consideră că după Revelion, acestea iau sfârșit. După Sfântul Vasile și Boboteaza, urmează ultima sărbătoare din cele de iarnă, respectiv Sfântul Ioan Botezătorul. Ultima sărbătoare din ciclul celor de iarnă era legată în trecut de numeroase tradiții splendide. De altfel în unele regiuni din țară încă se mai păstrează câteva dintre aceste datini.
Tradiții de Sfântul Ioan în Moldova
Moldovenii cred cu tărie că Sfântul Ioan este ocrotitorul pruncilor. Astfel, în dimineața sărbătorii, cei mici sunt duși la biserică pentru a primi Sfânta Împărtășanie.
Copiii, ocrotiți de Sfântul Ioan pornesc pe la casele sătenilor care poartă acest nume pentru a-i colinda. Există de altfel în Moldova in colind specific cu numele „Ioan”.
„Iordănitul” oltenilor de „Sânt Ion”
Conform acestor tradiții ale oltenilor, un obicei străvechi era pus în aplicare an de an pe data de 7 Ianuarie. Iordănitul femeilor reprezenta de fapt un ritual în care femeile bătrâne ale satelor din Oltenia le primeau în mijlocul lor pe cele tinere. Înainte ca toate să ia parte la un ospăț îmbelșugat trebuia trecut un test al rezistenței. Cele tinere erau conduse la iaz sau la râu, acolo unde erau stropite cu apă.
Tradițiile de Sfântul Ion în Ardeal
Zona Ardealului, ca și Bucovina, a fost mereu încărcata de tradiții. Ardelenii își legau diferitele momente ale vieții cu motive de bucurie și chiar de tristețe de unele datini păstrate până astăzi. De Sfântul Ion, pe data de 7 Ianuarie, cetele de feciori care au colindat casele oamenilor în Ajun organizează ultimul joc al satului. Practic, sătenii sunt invitați la acest eveniment pentru a juca hore, încheind împreună anul vechi.
Totodată, aceleași cete de feciori pornesc să îi „zorească” pe cei care poartă numele de Ion, localnici ai satelor lor. Astfel precum în regiunea Moldovei, aceștia au un colind specific cu numele respectiv. Acesta începe astfel:” Am venit gazdă Ion…”
Numele Ion, Ioan, Ionel, Ionică este purtat în țara noastră de aproape 400.000 de români.