Sfântul Ilie este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini. Este cunoscut ca fiind aducător de ploi, după ce în Biblie a fost prezentat ca fiind cel care a salvat de la moarte poporul din Israel. Sărbătoarea de Sfântul Ilie are o mulțime de tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă cu sființenie.
Sfântul Ilie se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 20 iulie. Este foarte bine cunoscut faptul că luna iulie este una secetoasă, iar creștinii speră ca de Sfântul Ilie să plouă. Această sărbătoare este una plină de tradiții, care mai de care mai importante pentru creștini.
Potrivit tradițiilor, în această zi nu este deloc bine să ciocnești două mere pentru a nu chema grindina. De Sfântul Ilie, merele se duc la biserică pentru a fi sființite. Se crede că după ce sunt sființite de preot, devin mere de aur pe lumea cealaltă. Sfântul Ilie este cel care leagă și dezleagă ploile și tot el este cel care decide unde și cât va ploua.
Sfântul llie, aducătorul de ploi și belșug
În trecut, fetele se duceau pe câmpurile cu cânepa de Sfântul Ilie, iar mai apoi aveau un ritual aparte. Se dezbrăcau și se tăvăleau goale prin cultură pentru a atrage ploile și pentru a fi o recoltă bogată.
Tot de Sfântul Ilie, credincioșii culeg busuioc, una dintre cele mai recomandat plante pentru leacuri. Aceasta se pune la uscat în podurile caselor sau se duce la biserică pentru a fi sființită. În trecut, femeile ardeau busuiocul sființit, iar cenușa rezultată era folosită la tratarea diverselor boli.
O altă tradiție de Sfântul Ilie spune că în această zi trebuie pomeniți morții. Femeile chemau sub un mar copii străini care să prindă merele din pomul scuturat pentru a se bucura morții. Până în ziua de Sfântul Ilie, este interzis să se consume nuci și mere, pentru ca grindină să nu afecteze aceste culturi.