Peștele este un aliment pe care multă lume îl preferă. Este sățios și plin de nutrienți și este recomandat și de către nutriționiști. Acesta are un rol special pe masa festivă de Revelion.

Conform tradițiilor, peștele nu ar trebui să lipsească de pe masa din noaptea de Revelion. Alături de struguri, peștele este nelipsit, iar din ce în ce mai mulți români, se supun acestei tradiții.

„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”
, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Pixabay

Semnificația peștelui

De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion. Astfel că de pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele. Cei mai mulți români păstrează tradiția considerând că vor ajunge să fie în formă fiindcă nu vor mânca alimente grase, iar peștele le va aduce noroc în noul an.

„S-a creionat în ultimii zeci de ani un meniu de Revelion: ouă umplute, salată beuf. Avem pește, pentru că se spune că peștele înoată prin apă și așa am putea și noi înota printre probleme și necazuri, fără să ne atingă. Mai există curcan sau cel puțin în meniurile interbelice exista foarte mult curcan. Este obligatoriu este să ai tort și șampanie la miezul nopții. De asemenea, să porți ceva roșu și să ai bani asupra ta. Înainte, erau boabele de grâu, ca să te păzești de foamete în anul care vine”
, detaliază Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.