Invitat la o emisiune TV, Alexandru Nazare a declarat că țara noastră se află în procedură de deficit bugetar. El consideră că politicienii ar trebui să le prezinte situația corect românilor. Totodată, fostul ministru de Finanțe a criticat proiectul de buget propus de coaliția PSD-PNL-UDMR.

1. Nazare: Toate cheltuielile puse pe masă

Senatorul PNL a mai declarat că toate cheltuielile trebuie puse pe masă, și măsurile trebuie discutate. Din punctul de vedere al PNL, formațiunea nu refuză pachetul social. De asemenea, explică politicianul, în acest moment, țara noastră trece prin trei crize: energetică, pandemică si viitoarea criză economică.

”Dar aceste cheltuieli trebuie făcute sustenabil. Pentru că tot românii suferă. Nu acum, anul viitor, peste doi ani. Trebuie să le spunem onest românilor situația în care ne aflăm”, a declarat Alexandru Nazare, miercuri seară, la „Legile puterii”, cu Alexandra Păcuraru.

2. Care este adevărul despre pensii

De asemenea, Alexandru Nazare spune că esențialul este de a se găsi un punct de echilibru sustenabil. Acel procent de 9,4% din PIB, atât cât înseamnă creșterea pensiilor pentru 2022, nu este singurul criteriu.

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 va duce la cheltuieli de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliere, acest prag a fost acceptat de către Comisia Europeană și nu trebuie depășit.

Fostul ministrul de Finanțe a mai explicat faptul că România se află în deficit de excesiv din 2019, subliniind că suntem singura țară cu un astfel de deficit.

3. Care este noua formulă de calcul al pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit care este formula de calcul pe care românii trebuie să o folosească pentru a afla cu cât le vor crește pensiile anul viitor.

Oficialul social-democrat din Guvernul Ciucă a reamintit că pensiile vor crește cu 200 de lei. Astfel, de la 800 de lei, cât sunt în prezent, vor ajunge la 1.000 de lei începând cu luna ianuarie. Românilor care au pensie între 800 și 1.000 de lei li se vor aplica noua valoare a punctului de pensie.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei.m Cetăţenilor li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei.”, spune oficialul.