Conform unui studiu de specialitate, doza booster a serului are o eficacitate 84% în prevenirea internărilor în cazul angajaților din sistemul sanitar din Africa de Sud infectați cu Omicron.

Un studiu citat de Reuters a analizat efectele unei a doua doze de vaccin J&J, administrată unui număr de 69.092 de lucrători sanitari în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie.

1. Studiu important despre Johnson&Johnson

Conform studiului, administrarea doar primei doze inițiale a oferit o protecție cu mult redusă împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, o a doua doză booster oferă o protecție semnificativă împotriva unei forme severe de boală în urma infectării cu Omicron.

Reamintim că varianta Omicron se transmite rapid în multe țări după ce a fost identificată pentru prima dată la sfârșitul lui noiembrie în Africa de Sud și Hong Kong.

Studiul făcut în Africa de Sud demonstrează că eficacitatea vaccinului J&J în prevenirea spitalizărilor a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea boosterului la 84% 14 zile mai târziu. Eficacitatea a atins 85% după una până la două luni după administrarea rapelului.

Linda-Gail Bekker, cercetător asociat în cadrul studiului, spune că această cercetare oferă siguranța că vaccinurile sunt eficiente pentru scopul în care au fost produse. Mai clar, specialista spune că serurile protejează împotriva unei forme grave de boală și de deces.

2. Două doze de vaccin J&J protejează contra Omicron

Conform acesteia, juriul ”deliberează încă” asupra problemei unor boostere suplimentare la vaccinul J&J.

”Ceea ce demonstrăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecţia totală şi nu cred că puteam extrapola de aici că vom avea nevoie de o a treia sau a patra doză”, a mai spus acesta.

Un alt studiu efectuat în Africa de Sud a mai arătat că o primă rună de vaccinare cu două doze din serul anti-COVID Pfizer-BioNTech a fost mai puțin eficientă în Africa de Sud în ceea ce priveşte evitarea spitalizărilor în cazul persoanelor infectate după apariţiei variantei Omicron.