Vești bune pentru românii de pretutindeni. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat, în această seară, la finalul şedinţei de Guvern, că au fost adoptate patru măsuri care vizează agricultura, pentru a veni în sprijinul fermierilor. Astfel, românii primesc un sprijin destul de benefic.

”Şi pentru agricultura românească şi ţăranii şi fermierii care se confruntă cu efectele secetei pedologice extreme şi puternice, Guvernul a adoptat 4 măsuri de sprijin”, a anunţat, joi seară, la finalul şedinţei de Guvern, Adrian Oros.

Decizia membrilor Guvernului Orban este în strânsă legătură cu Hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal – plafonul maxim aprobat este de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activază în sectorul vegetal.

”Anul trecut, la 1 august, fostul guvern a comunicat Comisiei Europene plafoane care a nemulţumit mult pe multe categoriide fermieri. Am revenit acestei decizii, am comunicat CE şi am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane astfel încât să craăm ecitate şi să asigurăm profitabilitate”, a anunţat Oros.

Un alt proiect de lege face referire la Programul naţional apicol, care se desfăşoară pe o durată de 3 ani şi are un buget de 30 de milioane de euro.

”Ca element de noutate, se vor putea finanţa măsuri de asistenţă tehnică consultanţă, promocare a apiulturii şi cumpărarea echipamentelor de procesare şi ambalare”, a mai explicat ministrul Agriculturii.

În același timp, s-a dat undă verde și unei Hotărâri de Guvern privind sprijinul pentru angajarea tinerilor în agricultură, piscicultură şi industria alimentară.

”Este un program care vine în sprijinul fermierilor care vor să angajeze tineri, iar statul oferă un sprijin lunar – 1.000 de lei lunar pentru cei cu studii superioare de specialitate, 750 pentru cei cu studii medii şi 500 de lei pentru cei fără studii”, a mai declarat minsitrul Oros.

De altfel, Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură, o altă veste bună pentru români.