Miercuri, 15 decembrie, s-a aprobat de către guvern, implementarea formularului digital de intrare în România.

Ordonanța va fi pusă în practică de luni, 20 decembrie, iar formularul va fi obligatoriu. Alături de 18 alte state din Uniunea Europeana, românii vor completa acest document atunci când ajung în Țară.

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) a fost introdus pentru a reduce pericolul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului. După ce 18 state UE au introdus documentul, a venit și rândul României. Noile reguli au fost explicate de Alexandru Rafila și vor fi obligatorii.

1. Documentul are rolul de a localiza persoanele infectate

Autoritățile de sănătate publică vor folosi acest sistem de localizare pentru a facilita urmărirea călătorilor expuși la Covid. Conform platformei euplf.eu., vor știi depre starea de sănătate a oamenilor indiferent de modalitatea sau mijlocul de transport cu care circulă.

Călătorii sunt obligați să completeze aceste formulare personale, pentru a ajuta autoritățile de sănătate publică din țările de destinație să ia legătura cu ei rapid.

„Este vorba despre adoptarea unui act nomativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron.

România s-a aliniat deciziei CE în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemelor de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere.

Nu este un document care împiedică circulaţia, dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi DSP-urile să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun”, a spus Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de Guvern.

2. Regulile de completare ale formularului PLF

PLF este disponibil atât pe hârtie, cât și sub forma unei aplicații pe telefon. Astfel, va exista un formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF). Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE Covid.

Autentificarea se va face pe baza unei parole de mail, în urma căreia se va primi un link de acces. Apoi, se vor scrie datele cerute pentru ca formularul să poată fi prezentat mai departe. PLF va fi completat cu maxim 24 de ore înainte de a veni în România. Acesta se va putea descărca de pe site-ul plf.gov.ro. La intrarea în România, documentul va fi controlat de personalul autorizat din punctele de frontieră.

Toți românii trebuie să știe! Ce trebuie să completezi în formularul digital, la intrarea în țară
Pixabay

3. Ce date trebuie să completezi

  • Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
  • Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea și adresa de destinație în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.