Duminica Floriilor este ultima sărbătoare importantă pentru creștini, din Postul Paștelui. Sărbătoarea Floriilor este a doua zi din Postul Paștelui cu dezlegare la pește, după Buna Vestire.
Sărbătoarea Floriilor este cea de-a doua zi din Postul Paștelui cu dezlegare la pește. Aceasta este prima sărbătoare din Postul Mare, în care creștinii au putut să consume carne de pește. În ziua de Florii, Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la pește, deoarece Iisus ar fi cerut să consume carne de pește.
De Florii, poți mânca preparate pe bază de pește
Așadar, după 40 de zile de post, creștinii se pot delecta cu mai multe mâncăruri delicioase pe bază de pește. De Florii, poți pune pe masă antreuri, preparate la grătar sau salate, pe care le poți savura împreună cu familia ta, în această zi sfântă.
În Postul Paștelui, în zilele cu dezlegare la pește, poți consuma, evident pește, indiferent dacă este gras, slab, oceanic sau de crescătorie. Este bine de știut că peștele este bogat în proteine de calitate și acizi grași Omega-3.
În popor, se spune că cine va mânca pește de Florii, va avea parte de puteri tămăduitoare și se va lecui de orice boală.
Mai mult, pe lângă cele două dezlegări la pește, există și câteva zile în care credincioșii primesc dezlegare la vin și ulei. În acest an, în Postul Mare se face dezlegare la ulei și vin pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Este bine de știut că, în ziua de Florii, credincioșii vor trebui să evite să se spele pe cap. Există o surperstiție, potrivită căreia cei care fac acest lucru, vor albi mult mai devreme decât ar trebui.
Persoanele care au reușit să țină postul, se pot împărtăși în ziua de Florii. Potrivit tradiției, majoritatea credincioșilor care vor face acest lucru, vor avea noroc, sănătate și vor ține relele la distanță.