Pandemia de COVID-19 încă ridică mari probleme la nivel mondial. Ultima tulpină descoperită în Africa, Omicron, care este mult mai violentă față de ceea ce era până acum. Specialiștii susțin că singura soluție pentru pentru a trece de această perioadă dificilă este vaccinarea. Se pune accent pe a treia doză, care ar întări imunitatea mult mai mult față de primele două doze de vaccin.

În urmă cu câteva luni, cercetătorii au introdus a treia doză de vaccinare, numită doza booster. Pentru a avea schema completă de vaccinare, în prezent este nevoie de toate cele trei doze.

Doza booster întărește imunitatea

Specialiștii care au cercetat eficacitatea dozei booster au vești bune pentru noi. Au realizat că a treia doză întărește imunitatea primită din dozele anterioare a vaccinului.

Pixabay

S-a efectuat un studiu în Marea Britanie numit Cov-Boost verificând imunitatea a 3.000 de persoane. Studiul s-a bazat pe injectarea dozei booster la diferență de 2-3 luni după a doua doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer. Rezultatele au fost favorabile, anticorpii au crescut de opt ori după a treia doză cu Pfizer. Pentru cei vaccinați cu AstraZeneca, cei care au primit a treia doză de la Pfizer au ajuns să aibă nivelul de anticorpi crescut de aproape 25 de ori.

În urma acestui studiu, s-a evaluat și cea mai puternică doza booster, iar rezultatul a fost unul neprevăzut. Conform studiului, a treia doză de la Moderna a ridicat nivelul anticorpilor de 32 de ori pentru persoanele vaccinatee cu AstraZeneca și de 11 ori pentru cei vaccinați cu Pfizer.

Toate companiile de vaccinuri care au creat doza booster oferă imunitate mai mică sau mai mare. Specialiștii consideră că trebuie să se țină cont că fiecare organism este diferit și reacționează diferit. În acest fel, eficacitatea dozelor va fi diferită.