Anunț important pentru elevii din România! Aceștia pot pierde alocația dacă nu respectă o regulă importantă. Iată despre ce este vorba. 

În România, elevii care beneficiază de alocația pentru susținerea familiei riscă să piardă acest sprijin financiar dacă au mai mult de 20 de absențe nemotivate. Situația frecventării cursurilor trebuie raportată de inspectoratele școlare agenției teritoriale în luna martie și august a fiecărui an, potrivit ordonanței de urgență.  

Elevii din România își pot pierde alocația

Această modificare vine la aproape un an de la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care a stabilit că anul școlar 2022-2023 este structurat pe module de învățare. 

Alocația pentru susținerea familiei este un sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii de până la 18 ani. Cuantumul alocației este dependent de participarea școlară a copiilor. Valoarea acesteia scade în funcție de numărul de absențe înregistrate pe semestrul școlar. 

Toți românii trebuie să știe! Alocațiile copiilor pot scădea dacă nu se respectă o regulă importantă

Absențele scad valoarea alocației

În cazul în care elevii au absențe de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, cuantumul alocației se micșorează cu 20% pentru fiecare copil care înregistrează între 10 și 19 absențe și 50% pentru fiecare copil care înregistrează 20 de absențe.

Dacă un elev are mai mult de 20 de absențe nemotivate sau trebuie să repete anul din alte motive decât cele medicale, el este exclus de pe lista beneficiarilor alocației și aceasta poate fi solicitată doar după începerea anului școlar următor. 

În prezent, aproximativ 14.000 de elevi beneficiază de alocația pentru susținerea familiei în România, iar suma medie a acestei alocații este de 183 de lei. Este important de precizat că familiile care doresc să primească alocația pentru susținerea familiei trebuie să se asigure că copiii frecventează o formă de învățământ.