Românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană vor putea beneficia de o nouă pensie, paneuropeană. Aceasta va fi oferită de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. Noua pensie va fi disponibilă în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.  

Proiectul de lege adoptat de Parlament va permite acestor persoane să opteze pentru acest produs personal de pensie în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre.  

O nouă pensie pentru români

“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP (…) va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național”, potrivit Comisiei Europene.  

Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale a fost adoptat în anul 2019 și este un sistem voluntar disponibil în întreaga Uniune Europeană. Acesta se adresează în special persoanelor fizice care doresc să economisească pentru a avea la bătrânețe venituri mai mari și este un produs facultativ.  

Toți românii trebuie să știe! A apărut o nouă pensie în România

Ce trebuie să facă românii

Plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România va începe la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate. Contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal.  

Guvernul a transmis că aceast beneficiu va oferi românilor cu contracte de muncă în mai multe state UE aceleași condiții și costuri de reglementare ca în toate statele membre. Astfel, aceștia vor putea economisi pentru pensie prin intermediul unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie.