Reclamă

În 2022, românii au primit lovitură după lovitură din partea băncilor. Iar anul 2023 nu se anunță unul mai bun. În timp ce ratele oamenilor s-au dublat aproape, populația mai primește o veste teribilă. Creditele nu se mai dau atât de ușor, iar alții s-au trezit cu cererile respinse, după ce fuseseră inițial acceptate.

2022 a fost anul în care românii au trăit un coșmar. Pe lângă scumpirile pe bandă rulantă la alimente, combustibil și energie, băncile le-au majorat ratele și cu 50%. Asta după ce indicele ROBOR a fost în creștere permanentă și i-a determinat și creșterea ratelor.

Când au realizat că cu ROBOR-ul nu se mai poate, românii s-au îndreptat spre creditele calculate în funcție de indicele IRCC. Mai mulți economiști au sfătuit populația să facă acest lucru, care era văzut ca o alternativă.

Doar că salvarea s-a dovedit a fi o decizie la fel de proastă. În ianuarie 2023, indicele IRCC a ajuns la 5,7%, fiind cea mai puternică creștere din ultimele 12 luni. Iar cei care suferă sunt, din nou românii. Ratele le-au crescut deja și cu 30% și nu este singura veste teribilă.

Din cauza noii valori a IRCC-ului, băncile nu vor să mai acorde credite românilor. Mulți s-au trezit  că nu se mai încadrează ca urmare a noului nivel, chiar dacă inițial cererile lor fuseseră acceptate.

Iar lista de probleme nu se termină aici. Cei care sperau în 2023 să-și cumpere imobile, s-au trezit fără bani, după ce au achitat avansul la agențiile imobiliare. Băncile le-au respins cererile de credite ipotecare chiar înainte de Anul Nou. Iar acest proces va continua și în următoarele luni.

Cât au ajuns românii să plătească ratele

Creșterea indicelui IRCC se simte din plin în buzunarele românilor. Mulți s-au trezit cu ratele majorate, deși sperau că nu vor avea aceeași soartă ca cei cu credite calculate în funcție de ROBOR.

Mai exact, concret, diferenţa la ratele creditelor ipotecare este de peste 900 lei.

Astfel, pentru un credit ipotecar de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, cu o marjă a băncii de 3%, rata a ajuns pe 22 decembrie 2022 la 1.849 lei, cu 675 lei mai mult faţă de decembrie 2021 şi cu peste 800 lei mai mult faţă de nivelul ROBOR din luna iulie 2021, de 1,5%.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro