Din cauza coronavirusului, în România se schimbă legile!

Din cauza unei posibile epidemii de coronavirus, Guvernul Român a decis, în şedinţa de urgenţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, noi restricţii pentru românii care vor să se întoarcă din Italia. Mai exact, românii care intră în ţară vor fi nevoiţi să stea în carantină sau autoizolare minim 14 zile.

Principalele măsuri luate oficial Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență:

Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până îndata de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.

Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale şi servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe din România spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12:00 până la data de 31 martie 2020, ora 12:00, ora României.

Operatorii feroviari au obligaţia de a afişa la bordul trenurilor şi de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la urcarea în tren.

Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.

Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului – de exemplu, a barelor, ușilor.

Distribuie