Românii care locuiesc la bloc vor fi obligați să monteze în apartamente aceste dispozitive! 

Un proiect de ordonanță, care urmează să fie avizat de Consiliul Economic și Social, prevede ca toți românii care locuiesc la bloc trebuie să aibă în locuințe repartitoare de căldură până la începutul anului viitor. 

Autoritățile intenționează să îi determine pe toți românii care locuiesc la bloc ca până în anul 2027 să aibă contoare și repartitoare care pot fi citite și de la distanță. Astfel, până la finalul anului 2022, vor fi montate doar astfel de dispozitive. Cele care nu pot fi citite de la distanță vor fi înlocuite cu cele noi. 

Repartitoarele de căldură cu citire de la distanță, obligatorii

Conform noului document, imobilele de tip condominiu și clădirile mixte care fie sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, fie au centrală proprie, trebuie să fie dotate cu contoare individuale până la 1 ianuarie 2023. Acest lucru va ține sub observație consumul de încălzire și apă caldă pentru fiecare apartament sau spațiu. 

Toți românii care locuiesc la bloc trebuie să știe! Dispozitivul care va deveni obligatoriu până anul viitor

Repartitoarele de căldură trebuiau să devină obligatorii încă din anul 2021. Camera Deputaților a amânat cu un an această decizie. În luna decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul privind OUG nr. 184/2020, care vine în completarea Legii nr. 121/2014, privind eficiența energetică, cu amendamente.  

Contoare cu citire de la distanță, obligatorii

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, conform proiectului adoptat de deputați anul trecut. 

Potrivit textului, sunt și situații în care utilizarea de contoare nu este posibilă din punct de vedere tehnic, sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor. În acest caz, devine obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoare de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.