Ratele bancare fac ravagii în acest moment, în România. Oamenii nu se mai ajung cu banii, din cauza creșterilor continue ale creditelor.

Românii se confruntă din plin cu criza economică și cu inflația care crește de la o zi la alta. Mulți dintre români au rate la bănci și se confruntă și cu majorarea ROBOR sau IRCC. Dacă anul trecut, persoanele care aveau credite ce se calculau după indicele ROBOR, au trecut prin creșteri colosale, acum este rândul celor care sunt pe IRCC.

Specialiștii spun că există totuși soluții pentru a scăpa mai ușor de banii pe care trebuie să îi datorați unei instituții bancare. În următoarele trei luni, românii care au credite în lei și rata calculată în funcție de IRCC, pot apela la o soluție simplă care îi va ajuta să treacă cu bine peste majorarea ratelor.

Cum poți scăpa rapid de ratele bancare

Conform specialiștilor financiari, în primii ani ai împrumutului, dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. În acest context, dacă reușim să facem o plată anticipată, cu reducerea perioadei și să acoperim partea principală, vom scăpa de o lună de credit.

Mai clar, luăm ca referință un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani. Rata la acest credit ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Din valoarea ei, mai ales în primii ani, 250 de lei reprezintă principalul, iar restul este dobânda. Cine plătește anticipat cei 250 de lei, cu reducerea perioadei, scapă mai repede de datorii.

„Câteva capcane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat. Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă. Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata”, a spus Adrian Asoltanie, consultant financiar, Observator.ro.

Analiștii financiari anunță, de asemenea, că nu vin vremuri bune deloc pentru persoanele care au rate bancare. Și anul 2023 va fi unul extrem de dificil din punct de vedere financiar. De aceea, mulți specialiști economici îi sfătuiesc pe români să umble la rată și să o facă fixă, dacă se poate.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.