Românii care încă mai au acasă un termometru cu mercur riscă să aibă probleme cu legea. Este strict interzis să deții un asemenea instrument medical. Cei care sunt prinși pot ajunge chiar în spatele gratiilor.

Toți românii care au în casă termometru cu mercur trebuie să știe

Termometrele cu mercur, extrem de periculoase pentru sănătate, sunt interzise în România. Însă mulți români încă le mai au pe acasă, moștenite probabil de la familie, din perioada când încă erau permise pentru luarea temperaturii.

Legea din Românie este foarte clară în ceea ce privește deținerea acestui instrument medical. Este strict interzis să ai așa ceva în casă, iar cei care le păstrează riscă pedepse foarte dure.

Mercurul este considerat o substanță toxică, pentru care se aplică art. 359 din Codul penal.

Producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi., se arată în Codul Penal.

Cei care le găsesc întâmplător, sau, după caz, le au și vor să scape de ele fără să răspundă în fața legii, trebuie să știe că nu le pot duce la Poliție.

Oamenii legii deschid pe loc dosar penal, apoi confiscă obiectele și le duc pentru a fi distruse. Persoana care le-a deținut trebuie să plătească și taxa pentru neutralizarea deșeului de substanță periculoasă.

Există însă o variantă mai simplă. Tot ce trebuie să faci este să contactezi o firmă de salubritate autorizată pentru deșeuri periculoase.

Ba mai mult decât atât, nu este nevoie să te deplasezi cu termometrele la un sediu, deoarece este extrem de periculos. Firma trimite pe cineva specializat să le ridice, apoi le distruge, conform legii.

Tariful pentru acest procedeu este de câteva sute de lei.