Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu un decret important de promulgare a unei legi așteptată de mii de studenți din România. Acesta a aprobat ca intrarea la orice bibliotecă să fie gratuită pentru toți studenții. Astfel, acest serviciu va fi în favoarea dezvoltării tineretului țării, adulții care ne vor conduce mâine.

Administraţia Prezidenţială. a făcut anunțul cel mare. Președintele statului a promulgat legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

De ce vor beneficia, în mod gratuit studenții

Studenții vor avea acces și la bibliotecile central-universitare, conform actului normativ. Astfel că indiferent de locația de unde vor avea nevoie de informații, stuenții vor putea intra gratuit.

Filip Havâreanu este deputat USR și unul dintre inițiatorii proiectului. La adoptarea de către Parlament el și-a informat colegii că această lege este dorită de către mii de studenți din România. Scopul noii legi este ca niciun student să nu aibă surse de informație mai puține deccât alții.

Toți românii așteptau această veste! De ce vor beneficia, în mod gratuit - Iohannis a semnat decretul deja
Pixabay

Ce spune Filip Havâreanu despre intențiile legii

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorinţa miilor de studenţi din România care vor să înveţe, să avanseze şi aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenţi cărora mâine le vom cere să devină adulţi corecţi şi să ia decizii cumpănite. Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, politişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie condiţionat financiar.

Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt şi o dezamăgire că o initiaţivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ. Mă bucur că astăzi am dat o şansă egală la educaţie unor tineri care vor să facă diferenţa”, a afirmat acesta la momentul respectiv.

Proiectul intenționează ca orice student să aibă acces egal şi gratuit

Conform sentaorului USR, Irineu Darău, multe universități nu dețineau biblioteca lor. Așadar tinerii trebuiau să plătească taxe pentru a avea acces la cărțile din bibliotecile central-universitare. Astfel, se va redresa această problemă și toată lumea va avea drepturi egale.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a declarat Irineu Darău.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Educației din cadrul Universității din București. Și-a făcut debutul în presă la Substanțial.ro și este determinată să ajungă departe în acest domeniu. De mică este pasionată de scris și este curioasă de tot ce se întâmplă în lumea mondenă. Are o personalitate puternică și este mereu gata de o nouă aventură, iar visul ei este să se facă remarcată în presă. Alexandra este gata să vă pună la curent cu tot ce mișcă printre vedete!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro