Reclamă

La noi în țară, există obiceiul ca oamenii să economisească bani pe care îi păstrează de cele mai multe ori într-un loc ascuns, în locuință. Aceste sume sunt considerate „bani la saltea”. Deși poate fi util în caz de urgențe, specialiștii financiari consideră că păstrarea banilor în casă nu este cea mai bună opțiune.

Chiar dacă în trecut, economisirea banilor în casă era o practică obișnuită, experții financiari subliniază că există alternative mai sigure și mai eficiente pentru a păstra economiile acumulate lunar. Păstrarea banilor în casă poate fi riscantă, în special în caz de furt sau spargeri, evenimente care pot duce la pierderea banilor strânși cu greu de-a lungul timpului.

Câți bani trebuie să avem economisiți

Cu toate acestea, este recomandat să avem la îndemână o sumă de bani în caz de urgențe. Un fond de urgență ar trebui să conțină cel puțin șase salarii. Irina Chițu, analist financiar, recomandă economisirea lunară a banilor pentru obiective personale, precum și crearea unui fond de siguranță. Este indicat să avem și bani în contul bancar pentru situații neprevăzute.

Toți românii ar trebui să economisească pentru un fond de urgență. Câți bani ar trebui să avem în casă pentru zile negre

Un mod sigur de a păstra banii fără tentația de a-i cheltui este depunerea lor într-un cont pe care nu îl utilizăm frecvent. Chițu sugerează transferul unei sume din salariu în acest cont, limitând astfel accesul la bani și creând un fond de urgență pentru situații neprevăzute. O altă opțiune bună este depunerea banilor într-un depozit la termen.

Comparând dobânzile la depozitele bancare în timp real, se poate calcula dobânda anuală efectivă (DAE), care reprezintă dobânda minus taxa de 10% datorată statului și comisioanele bancare. Chițu menționează că trebuie luate în considerare și comisioanele lunare ale conturilor curente, care pot ajunge până la 25 de lei pe lună, precum și comisionul de retragere numerar la scadența depozitului. Retragerea banilor de la banca poate fi mai costisitoare decât transferul lor într-un alt cont și ulterior, retragerea de pe cardul de salariu, unde nu există comisioane.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro