Veste bună pentru pensionarii care au pensie minimă socială. Curând, aceștia ar putea primi dublu față de cât au veniturile în prezent. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din România.

În prezent, pensia minimă socială garantată, numită și indemnizație socială pentru pensionari, este în valoare de 1.125 de lei. Banii sunt însă insuficienți pentru a acoperi nevoile unui trai de zi cu zi, așa că Guvernul are de gând să schimbe acest lucru.

Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare., a declarat Marcel Boloş.

Mai exact, se discută despre dublarea acestei sume. Iar ulterior, scopul final al aleșilor ar fi ca pensionarii din această categorie să primească 3.000 de lei, lunar.

Decizia va fi luată însă de coaliția de guvernare, care ia în calcul toate posibilitățile.

Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei.(…) Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă., a mai explicat Boloș.

Guvernul nu a anunțat nimic încă despre o altă creștere a punctului de pensie

Nu este însă clar și când va ajunge pensia minimă din România la un asemenea nivel. După multe negocieri și promisiuni, punctul de pensie pentru veniturile lunare ale seniorilor au fost majorate în 2023 a crescut la 1.785 lei, adică cu 12,5% față de anul precedent.

În plus, Guvernul a venit în acest an cu o serie de ajutoare pentru pensionari și persoanele cu venituri mici. Printre acestea se numără cardurile sociale, încărcate o dată la 2 luni cu suma de 250 de lei, dar și ajutorul pentru încălzire. Acesta din urmă va fi primit în 2 tranșe, una în luna februarie și alta în septembrie.