Toţi părinţii trebuie să ştie. Noi detalii pentru combaterea coronavirusului

Publicat: luni, 9 martie 2020, 13:45

În România, majoritatea oamenilor sunt alarmaţi din cauza posibilei epidemii de coronavirus. În acest context, cadrele didactice din România vin cu un anunţ oficial pentru părinţi.

Ce transmit învăţătorii

„Bună dimineața! URGENT! ANUNȚAȚI TOTI PĂRINȚII: dacă pleacă/au fost plecati din țară, nu contează unde, vor aduce copiii la școală DOAR cu aviz epidemiologic de intrare in colectivitate!!!!”, se arată în anunţul distribuit pe WhatsApp de unul dintre profesorii de la o şcoală din Bucureşti şi care a fost transmis Redacţiei Evz.

Ce transmite EDU

„Consiliul Național al Elevilor îi solicită ministrului Educației să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus”, potrivit EDU.

Ce transmite şeful Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă

„Am să vă citesc sau să vă spun astăzi care sunt cele mai importante decizii care vor intra în vigoare ale acestui grup. În primul rând s-au aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau a mai multor cazuri de infecție cu coronavirus; această procedură a fost redactată de Institutul Național de Sănătate Publică și nu ia în considerare doar aspectele medicale, poate la nivelul Comitetului Județean, care decide în final, la propunerea Direcției de Sănătate Publică și la propunerea Inspectoratului de Învățământ, Inspectoratului Școlar de fapt din județul respectiv, poate să analizeze alte criterii decât criteriile medicale când ia această decizie, criterii sociale, criterii bazate pe discuțiile cu părinții și așa mai departe. Începând cu astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activități care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane, iar pentru activitățile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publice.

Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31 martie. Ele sunt prevăzute până în data de 31 martie. Ele pot fi prelungite în funcție de evoluție la nivel european și nivel mondial.Măsura vizează atât activitățile publice, cât și cele private, desfășurate în interiorul unor incinte sau în aer liber. De ce luăm această măsură? Este o măsură preventivă, la acest moment, dar este necesară. Ne-am uitat și la alte măsuri luate în alte țări și considerăm că este momentul, văzând faptul că au apărut și la noi cazuri deja în mai multe zone, pentru a preveni o răspândire în interiorul comunității, considerăm că o astfel de măsură preventivă devine necesară.

Mai este încă o măsură care a fost aprobată, și anume sistarea până la data tot de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenții Universităților de Medicină și Farmacie, precum și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Se exceptează de la această măsură studenții care participă, în calitate de voluntar în unitățile sanitare respective. Multe spitale au amfiteatre în ele și studenții vin în număr mare, zilnic, de mai multe ori, pentru a participa la cursuri, pe lângă stagiile în care studenții vin din afara spitalului, în spital și au contact cu pacienții și cu cadrele medicale. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale și pacienții, considerăm că această limitare, acuma, la nivelul studenților, cu excepția voluntarilor bineînțeles, și la nivelul aparținătorilor și sper să fim înțeleşi de ce luăm această măsură, este una tot preventivă, de protecție a spitalelor și a personalului sanitar.

Cetățenii români care au fost carantinaţi în alte țări afectate de coronavirus:

Mai sunt încă câteva decizii care am să vi le expun. Referitor la cetățenii români care au fost carantinaţi în alte țări afectate de coronavirus și dețin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei, la intrare în țară. De exemplu, cei care au fost în Japonia și care au petrecut și o perioadă de 14 zile, în afara vasului Diamond Princess, dacă au certificatul că au făcut această carantină, nu sunt obligaţi să mai intre într-o nouă carantină, când ajung în România. Altă măsură este decizia de a nu se emite certificate medicale care să constate lipsa infecției cu noul coronavirus, la cerere, din partea unităților sanitare. Unitățile sanitare s-au confruntat cu mai multe cereri a unor persoane care au venit să solicite certificate că ei nu sunt bolnavi cu coronavirus.

Izolare la domiciliu 14 zile

Ce înseamnă că trebuie să fie și testați. Deci unitățile sanitare nu testează persoanele sănătoase, decât în anumite condiții, dacă este o suspiciune clară că au fost contacţi, și atuncea se face testarea, și nu emit certificate la cerere care să spună că persoana respectivă nu este bolnavă. Deci acest lucru… ca să ușurăm situația și să limităm presiunea asupra unităților sanitare unde sunt făcute astfel de solicitări. În ceea ce privește persoanele aflate în izolare la domiciliu, pentru care nu s-a încheiat perioadă de 14 zile și care doresc să plece în străinătate – noi am avut mai multe cereri în acest sen – având bilete achiziționate, li se va interzice ieșirea din izolare și deplasarea în străinătate. Pentru persoanele aflate în această situație și pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical, se pot elibera, la solicitare, adeverințe care să ateste perioada de izolare la domiciliu sau de canrantină.

Dacă ai intrat în izolare 14 zile, ai rămas în izolare 14 zile

Asta înseamnă dacă ai intrat în izolare 14 zile, ai rămas în izolare 14 zile. Ca să nu cumpere bilet, după trei-patru zile și după care, folosind mijloacele de transport în comun și diferite mijloace de transport, să ajungă la aeroport și după care să plece să punem în risc alte persoane care pleacă în alte ţări. Deci asta a fost decizia grupului. O altă măsură că Ministerul Sănătăţii va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde se pot face analize pentru coronavirus. În acest sens, o să fie explicat mai mult de colegul meu, secretarul de stat, doctorul Horaţiu Moldovan. Referitor la definiţia de caz suspect care se face de către Institutul de Sănătate Publică, aceasta va continua să fie actualizată, luând în considerare evoluţia pe plan european şi internaţional. Aşa că definiţia de caz include zonele afectate, va continua să fie modificată de câte ori este nevoie, de către Institutul de Sănătate Publică, pe siteul lor, iar referitor la decontarea cheltuielilor de carantină, există un proiect de hotărâre de guvern deja, care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătății, privind procedura de decontare, unde am solicitat și există sprijinul în ce sens, să includem și persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusțină, și atunci să se poate deconta costurile și pentru cei care sunt în autoizolare și care trebuie să li se asigure, bineînțeles, masa și sprijinul în timpul autoizolării. Bineînțeles, de la caz la caz. Deci astea sunt măsurile principale, adoptate de noi în cadrul Grupului de lucru și supuse și Comitetului pentru Situații de Urgență”, a declarat Arafat.

Citește și: