Creșterea adolescenților este unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale unui părinte.
În acești ani tumultuosi, adolescenții tânjesc la independență. Iar atunci când părinții le spun ce să facă, adesea se retrag împotriva manifestărilor de autoritate țipând, trântind ușile și tropăind prin casă. Adolescenții tine să facă cele mai greșite alegeri, tocmai pentru că părinții nu-i înțeleg.
Majoritatea părinților sunt familiarizați cu aceste impasuri de comunicare, dar nu au idee cum să facă față acestor crize. Totuși, există speranță.
1.Cum se poate rezolva situația
Noi cercetări efectuate la Universitatea din California, Riverside le-ar putea oferi părinților noi perspective.
Studiul oferă, de asemenea, câteva sfaturi despre modul în care părinții pot gestiona aceste conflicte. Studiul, publicat pe 15 noiembrie în Journal of Youth and Adolescence, a analizat datele a 220 de părinți și adolescenții lor. Cercetătorii au descoperit că atunci când adolescenții au crezut că reacțiile părinților la furia lor sunt mai puternice și mai negative decât au vrut părinții lor să fie, ei au devenit și mai agresivi.
De exemplu, acești părinți au avut mai multe șanse să răspundă la furia copiilor lor spunându-le „să treacă peste asta”. Ceea ce i-a făcut pe copiii lor să se simtă lepădați și neglijați. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că părinții care confundă emoțiile vulnerabile ale adolescentului lor cu negativitate îi pot expune unui risc mai mare de a dezvolta comportamente delincvente.
2.Contează și de către cine sunt certați
Mai mult decât atât, atunci când adolescenții credeau că metoda de disciplină a părinților lor era prea dură, aveau mai multe șanse să acționeze răspunzând. Adică : ieșind pe furiș din casă și încălcând regulile familiei. Interesant, a existat o separare clară de gen în rezultatele studiului.
De exemplu, atunci când mamele interpretează greșit furia adolescentului lor și reacţionează negativ. Adolescenţii lor sunt mai predispuşi să-și manifeste sentimentele certându-se. Sau ieșind în fugă și închizându-se în camera lor. Cu toate acestea, atunci când tatăl a citit greșit furia copiilor lor. Adolescenții sunt mai predispuși să devină agresivi.
“Relația dintre tați și adolescenți este puțin studiată în comparație cu mamele. Dar descoperirile noastre arată că relația tată-adolescent este unică”, spune Misaki Natsuaki. Unul dintre cercetătorii studiului și profesor asociat în Psihologie la Universitatea din California.
Modul în care tații răspund la emoțiile negative ale adolescenților lor are potențialul de a exacerba sau împiedica comportamentul agresiv al adolescenților.