Reclamă

Atunci când românii răcesc, primul lucru pe care îl fac este să ia o pastilă de paracetamol. Gândul de a merge la medic este departe de ceea ce fac, în realitate, românii. La noi în țară se pot cumpăra multe pastile de la farmacie, fără prescripție medicală, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. Din acest motiv, oamenii preferă să se vindece după cum consideră ei că e bine. 

Puțini știu însă că paracetamolul, luat după ureche, poate deveni toxic și poate face mult rău organismului. Situația devine cu atât mai gravă cu cât, sunt persoane care le administrează paracetamol și copiilor, tot fără a cere sfatul medicului. 

Paracetamolul, toxic pentru copii

Cunoscutul medic din România, Mihai Craiu, explică faptul că nici paracetamolul, dar nici alt medicament destinat combaterii febrei, nu vindecă boala care produce febra. Administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar care nu are febră, nu are niciun efect pozitiv asupra celui mic, ci îi face mai mult rău. 

În unele cazuri se ajunge chiar și la deces, de la paracetamolul supradozat. În Australia, de exemplu, aproximativ 50 de oameni mor anual din această cauză.  

Medicul Mihai Craiu  atrage atenția că paracetamolul se administrează doar la copilul cu febră mare, care are și alte simptome pe lângă febră, cum ar fi dureri de cap, dureri de mușchi, greață, orice alt disconfort semnificativ. Pe de altă parte, un copil cu o febră mică, în jur de 38 °C care este activ, se joacă, râde, glumește, nu are nevoie de antitermice. 

Pastilele nu se taie!

Un alt lucru extrem de important pentru părinți este că pastila de paracetamol nu se taie. Nimeni nu poate garanta că prin tăierea pastilei, se înjumătățește și substanța activă. De multe ori riscul de supradozaj este mare, iar riscurile sunt grave. 

La vârstele mici, de câteva luni, se recomandă siropul de paracetamol, nu pastilele.  

„Concluzie: nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kg!!! În schimb, puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul!”, a explicat medicul Mihai Craiu într-o postare pe rețelele sociale. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro